top of page
1-ETAP.jpg

Data: 

16.12.2019 | 19:16:36 | bakalland

​

TytuƂ: 

​

I ETAP PROJEKTU

​

Nowe, Ƃagodne technologie przetwarzania ĆŒywnoƛci (ang. mild technologies), wykorzystujące niskie temperatury i zastosowanie ograniczonych iloƛci substancji pomocniczych są coraz częƛciej stosowane w przetwórstwie ĆŒywnoƛci. Wykorzystanie technologii obniĆŒających temperaturę obróbki cieplnej, skracających czas przetwórstwa moĆŒe uƂatwić zachowanie skƂadników odĆŒywczych i ich biodostępnoƛć, zapewnić dobrą jakoƛć produktów, wydƂuĆŒyć okres trwaƂoƛci a ponadto zmaksymalizować funkcje koƄcowe (atrybuty sensoryczne, skƂad odĆŒywczy). Funkcjonalnoƛć produktów w znacznym stopniu zaleĆŒy od zawartoƛci związków bioaktywnych oraz wƂaƛciwoƛci przeciwutleniających. Projekt „Opracowanie udoskonalonych produktów o ulepszonej wartoƛci ĆŒywieniowej a takĆŒe niekonwencjonalnego procesu obróbki termicznej materiaƂów ĆŒywnoƛciowych” – DOSKONAƁE BAKALIE – ma na celu wypracowanie procesu praĆŒenia nasion i orzechów, gwarantujące uzyskanie wysokich cech jakoƛciowych produktów ĆŒywnoƛciowych. Kluczowym etapem w produkcji ĆŒywnoƛci zawierającej bakalie i orzechy jest dobór odpowiednich metod przetwórstwa surowca.
Zadania projektu obejmują:
– opracowanie innowacyjnej metody praĆŒenia nasion i orzechów,
– weryfikacja i optymalizacja procesu pod względem energochƂonnoƛci i wpƂywu na ƛrodowisko,
– wybór najbardziej atrakcyjnych produktów praĆŒenia pod względem cech sensorycznych
i zawartoƛci skƂadników odĆŒywczych,
– badania przechowalnicze,
– opracowanie skƂadu recepturowego i zasad przygotowania mieszanek DOSKONAƁYCH BAKALII, najkorzystniejszych pod względem wartoƛci ĆŒywieniowych i o najlepszych cechach organoleptycznych.
W pierwszym etapie projektu, realizowanym do paĆșdziernika 2019 roku, analizom poddano próby praĆŒone konwekcyjnie oraz z wykorzystaniem mild technology, aby okreƛlić optymalne warunki procesu obróbki cieplnej. Podczas badaƄ sensorycznych panel ekspercki, spoƛród prób praĆŒonych konwencjonalnie i z wykorzystaniem innowacyjnej technologii mild, wybraƂ w większoƛci jako bardziej poĆŒÄ…dane i akceptowane próbki praĆŒone mild. Analiza wƂaƛciwoƛci fizykochemicznych tƂuszczu wykazaƂa, ĆŒe praĆŒenie w technologii mild wpƂywa korzystnie na jakoƛć produktów. Ponadto wykazano, ĆŒe próbki praĆŒone z zastosowaniem innowacyjnej „Ƃagodnej” technologii cechuje niĆŒszy stopieƄ zepsucia nadtlenkowego tƂuszczu, stąd teĆŒ sugeruje się, ĆŒe zastosowanie innowacyjnych technologii praĆŒenia zabezpieczy bakalie przed szybkim procesem jeƂczenia. Z przeprowadzonej analizy praĆŒenia mild wynika, ĆŒe technologia jest neutralna pod względem wykorzystania zasobów naturalnych i nie generuje gazów cieplarnianych. Wykonane badania przechowalnicze wybranych próbek, wykazaƂy, ĆŒe jakoƛć produktów pod względem zawartoƛci steroli i kwasów tƂuszczowych nie zmienia się istotnie wraz z czasem przechowywania, wartoƛć prozdrowotna produktów zostaje
zachowana. Kolejny etap projektu, realizowany od paĆșdziernika 2019 roku polegaƂ na skomponowaniu mieszanek praĆŒonych w technologii mild o najlepszym profilu kwasów tƂuszczowych i steroli oraz wysokiej jakoƛci senorycznej oraz zbadaniu wybranych skƂadników odĆŒywczych i czystoƛci mikrobiologicznej.

bottom of page