„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestujÄ ca w obszary wiejskie”.
Operacja majÄ ca na celu Opracowanie udoskonalonych produktów o ulepszonej wartoĆci ĆŒywieniowej, a takĆŒe niekonwencjonalnego procesu obróbki termicznej materiaĆów ĆŒywnoĆciowych, wspóĆfinansowana jest ze Ćrodków Unii Europejskiej w ramach dziaĆania 16. WspóĆpraca Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.
Wyniki operacji: WdroĆŒenie innowacyjnej technologii przetwórczej w wyniku realizacji projektu zaowocowaĆo uzyskaniem nasion i orzechów (pestki sĆonecznika, orzechy wĆoskie, orzechy laskowe, orzechy arachidowe, migdaĆy), których parametry sensoryczne (smak, zapach, barwa) oraz ĆŒywnoĆciowe ulegĆy poprawie w stosunku do oferty na rynku polskim, a takĆŒe miÄdzynarodowym.
Data:
16.12.2019 | 19:16:36 | bakalland
â
TytuĆ:
â
I ETAP PROJEKTU
â
Nowe, Ćagodne technologie przetwarzania ĆŒywnoĆci (ang. mild technologies), wykorzystujÄ
ce niskie temperatury i zastosowanie ograniczonych iloĆci substancji pomocniczych sÄ
coraz czÄĆciej stosowane w przetwórstwie ĆŒywnoĆci. Wykorzystanie technologii obniĆŒajÄ
cych temperaturÄ obróbki cieplnej, skracajÄ
cych czas przetwórstwa moĆŒe uĆatwiÄ zachowanie skĆadników odĆŒywczych i ich biodostÄpnoĆÄ, zapewniÄ dobrÄ
jakoĆÄ produktów, wydĆuĆŒyÄ okres trwaĆoĆci a ponadto zmaksymalizowaÄ funkcje koĆcowe (atrybuty sensoryczne, skĆad odĆŒywczy). FunkcjonalnoĆÄ produktów w znacznym stopniu zaleĆŒy od zawartoĆci zwiÄ
zków bioaktywnych oraz wĆaĆciwoĆci przeciwutleniajÄ
cych. Projekt „Opracowanie udoskonalonych produktów o ulepszonej wartoĆci ĆŒywieniowej a takĆŒe niekonwencjonalnego procesu obróbki termicznej materiaĆów ĆŒywnoĆciowych” – DOSKONAĆE BAKALIE – ma na celu wypracowanie procesu praĆŒenia nasion i orzechów, gwarantujÄ
ce uzyskanie wysokich cech jakoĆciowych produktów ĆŒywnoĆciowych. Kluczowym etapem w produkcji ĆŒywnoĆci zawierajÄ
cej bakalie i orzechy jest dobór odpowiednich metod przetwórstwa surowca.
Zadania projektu obejmujÄ
:
– opracowanie innowacyjnej metody praĆŒenia nasion i orzechów,
– weryfikacja i optymalizacja procesu pod wzglÄdem energochĆonnoĆci i wpĆywu na Ćrodowisko,
– wybór najbardziej atrakcyjnych produktów praĆŒenia pod wzglÄdem cech sensorycznych
i zawartoĆci skĆadników odĆŒywczych,
– badania przechowalnicze,
– opracowanie skĆadu recepturowego i zasad przygotowania mieszanek DOSKONAĆYCH BAKALII, najkorzystniejszych pod wzglÄdem wartoĆci ĆŒywieniowych i o najlepszych cechach organoleptycznych.
W pierwszym etapie projektu, realizowanym do paĆșdziernika 2019 roku, analizom poddano próby praĆŒone konwekcyjnie oraz z wykorzystaniem mild technology, aby okreĆliÄ optymalne warunki procesu obróbki cieplnej. Podczas badaĆ sensorycznych panel ekspercki, spoĆród prób praĆŒonych konwencjonalnie i z wykorzystaniem innowacyjnej technologii mild, wybraĆ w wiÄkszoĆci jako bardziej poĆŒÄ
dane i akceptowane próbki praĆŒone mild. Analiza wĆaĆciwoĆci fizykochemicznych tĆuszczu wykazaĆa, ĆŒe praĆŒenie w technologii mild wpĆywa korzystnie na jakoĆÄ produktów. Ponadto wykazano, ĆŒe próbki praĆŒone z zastosowaniem innowacyjnej „Ćagodnej” technologii cechuje niĆŒszy stopieĆ zepsucia nadtlenkowego tĆuszczu, stÄ
d teĆŒ sugeruje siÄ, ĆŒe zastosowanie innowacyjnych technologii praĆŒenia zabezpieczy bakalie przed szybkim procesem jeĆczenia. Z przeprowadzonej analizy praĆŒenia mild wynika, ĆŒe technologia jest neutralna pod wzglÄdem wykorzystania zasobów naturalnych i nie generuje gazów cieplarnianych. Wykonane badania przechowalnicze wybranych próbek, wykazaĆy, ĆŒe jakoĆÄ produktów pod wzglÄdem zawartoĆci steroli i kwasów tĆuszczowych nie zmienia siÄ istotnie wraz z czasem przechowywania, wartoĆÄ prozdrowotna produktów zostaje
zachowana. Kolejny etap projektu, realizowany od paĆșdziernika 2019 roku polegaĆ na skomponowaniu mieszanek praĆŒonych w technologii mild o najlepszym profilu kwasów tĆuszczowych i steroli oraz wysokiej jakoĆci senorycznej oraz zbadaniu wybranych skĆadników odĆŒywczych i czystoĆci mikrobiologicznej.