„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”.
Operacja mająca na celu Opracowanie udoskonalonych produktów o ulepszonej wartości żywieniowej, a także niekonwencjonalnego procesu obróbki termicznej materiałów żywnościowych, współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach działania 16. Współpraca Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.
Wyniki operacji: Wdrożenie innowacyjnej technologii przetwórczej w wyniku realizacji projektu zaowocowało uzyskaniem nasion i orzechów (pestki słonecznika, orzechy włoskie, orzechy laskowe, orzechy arachidowe, migdały), których parametry sensoryczne (smak, zapach, barwa) oraz żywnościowe uległy poprawie w stosunku do oferty na rynku polskim, a także międzynarodowym.
Etapy Realizacji
Realizacja operacji podzielona została na 2 etapy.
Etap I – polegał będzie na przeprowadzeniu prac rozwojowych w skali półprzemysłowej i przemysłowej dla technologii mikrofalowego prażenia surowców (nasiona, orzechy) w warunkach istotnie obniżonego ciśnienia.
Wykonane zostaną badania porównawcze surowców podlegających prażeniu mikrofalowemu zgodnie z opracowanym rozwiązaniem, prażonych konwencjonalnie oraz nieprażonych.
Przeprowadzone zostaną również badania przechowalnicze surowców prażonych mikrofalowo według zoptymalizowanych parametrów, dla próbek przechowywanych przez okresy o różnej długości. Na koniec planuje się opracowanie składu recepturowego i zasad przygotowania co
najmniej 3 mieszanek badanych pestek i orzechów najkorzystniejszych pod względem zawartości wybranych kwasów tłuszczowych i steroli.
Etap I realizowany będzie przez jednostkę naukową wchodzącą w skład konsorcjum.
Etap II – polegał będzie na przeprowadzeniu inwestycji w zakładzie produkcyjnym konsorcjanta – Bakalland SA. – zlokalizowanym w Janowie Podlaskim (woj. lubelskie). Istniejąca infrastruktura zakładu zostanie uzupełniona o:
• ciąg technologiczny do prażenia mikrofalowego i mieszanego nasion i orzechów w warunkach istotnie obniżonego ciśnienia oraz urządzeń do pakowania w tym w warunkach atmosfery kontrolowanej,
• zestaw urządzeń do kontroli jakości produktów.
Wytypowanie najkorzystniejszych parametrów procesu technologicznego w zakresie prażenia mikrofalowego w warunkach istotnie obniżonego ciśnienia oraz w zakresie przechowalnictwa na etapie prac rozwojowych w połączeniu z utworzeniem dedykowanego ciągu technologicznego i stałą
kontrola jakości stanowią podstawowe uwarunkowania dla wdrożenia nowej technologii.
Wdrożenie innowacyjnej technologii przetwórczej w wyniku realizacji projektu zaowocuje uzyskaniem nasion i orzechów (pestki słonecznika, orzechy włoskie, orzechy laskowe, orzechy arachidowe, migdały), których parametry sensoryczne (smak, zapach, barwa) oraz żywnościowe
ulegną poprawie w stosunku do oferty na rynku polskim, a także międzynarodowym.